Onzekerheid rond een BR-curve (RIVM)

Jan Hendriks*, 1 november 2023*
Dit memo dient ter onderbouwing van een verzoek aan RIVM tot rectificatie van passages uit de Factsheet gezondheidseffecten van windturbinegeluid (RIVM, 2021) (1)
Een van die passages betreft figuur 4 in deze Factsheet, hierbij afgebeeld als figuur 1, waarin een relatie wordt weergegeven tussen windturbinegeluid en de hinder die dat oplevert voor omwonenden. Rectificatie wordt
gevraagd, omdat de passage onvoldoende recht doet aan onderzoeksmatige twijfels en onzekerheden rond het gepresenteerd verband, terwijl die twijfels en onzekerheden nadrukkelijk zijn te vinden in bronnen waarnaar wordt verwezen. Het RIVM heeft zich verbonden aan de Nederlandse
Gedragscode voor Wetenschappelijke Integriteit en is daarom gehouden tot het eerlijk weergeven van zulke redenen tot twijfel (2)

*zie ook Windwiki op 25 sept die ook bezwaar maakt tegen de besproken BR-curve in ‘Opslagnotitie hinder en Windturbinegeluid’

lees hier het hele memo

Onzekerheid rond een BR curve

Stroom uit zonneparken en windmolens gaat gratis het net op en dat is niet eerlijk

AD, Ton Voermans 08 okt 2024

Waarom moet een consument met zonnepanelen terugleverkosten voor stroom betalen terwijl energiebedrijven zonneparken uit de grond blijven stampen? De stroom die daar wordt opgewekt gaat gratis het elektriciteitsnet op. Toezichthouder ACM wil dat ook voor deze commerciële zonneparken een soort terugleververgoeding komt.

lees hele bericht

Stroom-uit-zonneparken-en-windmolens-gaat-gratis-het-net-op-en-dat-is-niet-eerlijk

 

Windmolens en zonnepanelen in augustus vaak uitgezet, 15 procent stroom verloren

Solar Magazine, 2 sept 2024

Net als in de maand juli is in de maand augustus de productie van windmolens en grootschalige installaties met zonnepanelen stilgelegd vanwege te lage stroomprijzen. Hierdoor ging 15 procent van de stroom verloren.

Met deze hoeveelheid duurzame stroom hadden alle 500.000 elektrische auto’s in Nederland een half jaar kunnen rijden. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

532 uur
Producenten zetten hun windmolens en grootschalige installaties met zonnepanelen uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan er in Nederland nodig is en geëxporteerd kan worden.

Op zulke momenten valt er niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het kalenderjaar 2024 al 532 uur dat de prijs te laag was. Over heel 2023 was dat 445 uur.

lees hier verder

Producenten zetten windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit

Architectenweb, 2 sept 2024

Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

Door het afschakelen van zon- en windproductie bleef in augustus zo’n vijftien procent van de duurzame stroomproductie onbenut. Daarmee hadden alle 500.000 elektrische auto’s in Nederland een half jaar kunnen rijden.

lees hier verder

Wie betaalt de kosten van het steeds drukkere stroomnet

 

Volkskrant, Tjerk Gualthérie van Weezel 3 aug 2024

Wie betaalt de kosten van het steeds drukkere stroomnet? Energie-intensief chemiebedrijf Nobian heeft wel een idee
Grootverbruikers van elektriciteit zagen hun stroomrekening begin dit jaar extreem stijgen – en het bedrag dreigt de komende jaren verder op te lopen. Bij energie-intensief
chemiebedrijf Nobian wordt goed duidelijk welke afwegingen moeten worden gemaakt voor een toekomstbestendig stroomnet.

lees verder

Wie-betaalt-de-kosten-van-het-steeds-drukkere-stroomnet

Raadsmemo Congestie voor invoeding station Wijk bij Duurstede

College Wijk bij Duurstede aan Gemeenteraad, 9 juli 2024

Betreft: Congestie voor invoeding bij station Wijk bij Duurstede

Geachte leden van de gemeenteraad,
Het elektriciteitsnet in de provincie Utrecht raakt steeds voller. Eerder kondigde de landelijke netbeheerder TenneT al congestie af voor de afname en later ook voor invoeding van elektriciteit op hun
hoogspanningsnetwerk in de provincie. Op 2 juli jl. kondigde Stedin, de regionale netbeheerder in de provincie Utrecht, ook congestie af voor grootschalige invoeding op het 10kV-station van Stedin in Wijk bij Duurstede.
Via dit station levert een groot deel van de gemeente (De kernen Wijk bij Duurstede, Cothen en delen van het
buitengebied) momenteel stroom terug. De congestie voor grootschalige invoeding geldt niet voor Langbroek.
In de bijlage (Gemeentebrief Stedin Wijk bij Duurstede) is het exacte congestiegebied zichtbaar.

lees hier verder

Raadsmemo Congestie voor invoeding bij station Wijk bij Duurstede

 

Stichtse Vecht wil groene plannen buur dwarsbomen

AD, Anouk van Veldhuizen, 10 juni 2024

Stichtse Vecht wil groene plannen buur dwarsbomen; ‘ook geen windmolens naast ons’

Gemeente ziet zelf veel meer in opwekken stroom via zonnevelden

Al jaren verzet Stichtse Vecht zich tegen de komst van windmolens op het eigen grondgebied, tot frustratie van de provincie Utrecht. Nu gaat de gemeente nog een stap verder en probeert de groene ambities, inclusief een klein windmolenpark, van buurgemeente Utrecht te torpederen.

lees verder

Stichtse-Vecht-wil-groene-plannen-buur-dwarsbomen