Informatiebijeenkomsten over windenergie in de provincie Utrecht

Wijksnieuws, 26 okt 2024

De provincie Utrecht werkt samen met de gemeenten aan betaalbare én duurzame energie voor al haar inwoners, voor nu en in de toekomst. Er is gezamenlijk afgesproken dat er in 2030 voldoende schone stroom wordt opgewekt. Veel gemeenten zijn al ver met plannen voor wind- of zonne-energie, maar er is meer nodig.  Daarom gaat de provincie in sommige gemeenten helpen of zelf aan de slag om windenergie mogelijk te maken. ,,Hoe dat proces in elkaar zit vertellen we graag”, aldus de provincie. Er zijn informatiebijeenkomsten op 18, 21 en 26 november.

lees hieronder verder

Informatiebijeenkomsten-over-windenergie-in-de-provincie-Utrecht

Raad van State kijkt kritisch naar geluidsnormen in nieuwe vergunning voor Windpark Goyerbrug

Wijksnieuws, 23 okt 2024

De Raad van State heeft dinsdag in een zeer lange zitting de nieuwe vergunning voor het omstreden Windpark Goyerbrug tegen het licht gehouden. De Stichtingen Belangen Wijkersloot, Mooi ‘t Goy en een omwonende eisten vernietiging van de vergunning omdat die onvoldoende bescherming zou bieden tegen overlast. De Raad zal er waarschijnlijk maanden over doen om tot een oordeel te komen.

lees hier het hele bericht

wijksnieuws-rvs-wp-goyerbrug

 

 

Er kan in Nederland geen windmolen meer bij

Telegraaf, Marianne Zwagerman, 28 sept 2024

Groningen is al gevallen over windmolens, Overijssel hangt aan een dun draadje en hopelijk volgen meer provinciebesturen dat goede voorbeeld. Klakkeloos windmolens blijven bouwen, met als argument dat er nu eenmaal al jaren aan de plannen werd gewerkt, is totale waanzin en een schoffering van de burgers.

Bij de verkiezingen van de Provinciale Staten in 2023 werd BBB in Groningen met 12 zetels veruit de grootste partij. De tien jaar oude plannen voor de bouw van nóg een groot windmolenpark in de provincie waar je door de windmolens de horizon al niet meer ziet, stammen uit een ander politiek tijdperk, zegt de provinciale BBB terecht. We praten dan over het tijdperk Balkenende IV, waarin het CDA samen met de PvdA en ChristenUnie begon aan de grootschalige, rampzalige, verbouwing van het Nederlandse landschap, onder aanvoering van milieuminister Jacqueline Cramer

lees het hele artikel

Column-Marianne-Zwagerman

Ook KNMI tegen komst windmolens in De Bilt

De Gelderlander, Maaike Kooistra, 26 sept 2024

Ook KNMI tegen komst windmolens in Kloosterpark De Bilt: turbines brengen langjarig onderzoek in gevaar

Nadat een reeks andere belanghebbenden in de buurt zich onlangs al tegen de plannen voor windmolens in De Bilt keerden, heeft nu ook het KNMI zich daarbij aangesloten. Het weerinstituut ziet door de komst van turbines in de omgeving haar meetveld voor langjarig onderzoek onbruikbaar worden.

lees hier verder op onze website

Ook KNMI tegen komst windmolens

Eigenaren staan geen grond af voor turbines. Komst windmolens ten zuiden van De Bilt onder druk

AD, Wim van Amerongen, 16 sept 2024

Eigenaren staan geen grond af voor turbines. Komst windmolens ten zuiden van De Bilt onder druk

De dreigende komst van een of twee windmolens direct ten zuiden van De Bilt staat zwaar onder druk, omdat de twee grondeigenaren in het gebied tot geen enkele prijs willen meewerken aan windturbines. Bovendien is er fel verzet van omwonenden en ondernemers en vreest het UMC Utrecht grote risico’s voor de helivluchten. De plaatselijke politiek zit ermee in z’n maag.
lees hier verder

Regio-De-Bilt-16-09-2024-Turbines

Windmolens en zonnepanelen in augustus vaak uitgezet, 15 procent stroom verloren

Solar Magazine, 2 sept 2024

Net als in de maand juli is in de maand augustus de productie van windmolens en grootschalige installaties met zonnepanelen stilgelegd vanwege te lage stroomprijzen. Hierdoor ging 15 procent van de stroom verloren.

Met deze hoeveelheid duurzame stroom hadden alle 500.000 elektrische auto’s in Nederland een half jaar kunnen rijden. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

532 uur
Producenten zetten hun windmolens en grootschalige installaties met zonnepanelen uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan er in Nederland nodig is en geëxporteerd kan worden.

Op zulke momenten valt er niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het kalenderjaar 2024 al 532 uur dat de prijs te laag was. Over heel 2023 was dat 445 uur.

lees hier verder