College rekent op fel verzet van inwoners en politiek tegen vijf windturbines in Wijk bij Duurstede

 

AD, Wim van Amerongen, 6 juni 2024

Vijf windturbines langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Wijk bij Duurstede. Dat stellen burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad, die daarover begin juli een besluit neemt. Er wordt gerekend op fel verzet. De locatie langs het Amsterdam-Rijnkanaal kwam in beeld na onderzoek van de provincie Utrecht naar kansrijke gebieden voor windenergie. Het bleek een van de 27 plekken waar geen belemmeringen in de weg staan.

Wethouder Hans Buijtelaar (VVD) vindt het collegebesluit om grootschalige
windenergie mogelijk te maken een logisch gevolg van de breed gedragen ambitie in de gemeenteraad om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat betekent dat energiegebruik waar mogelijk wordt beperkt en alles wat inwoners gebruiken in Wijk duurzaam wordt opgewekt.

Zonnevelden

Buijtelaar: ,,Als je dan een rekensom maakt, kom je er niet met waterkracht, kleine windmolens bij boerderijen en zonnepanelen op daken. Ook is het niet realistisch dat je de rekensom kloppend kunt maken met nog meer zonnevelden. We hebben nu al 60 hectare zonneweides. Je zou nog 81 hectare extra nodig hebben. Dat gaat ten koste van ruimte die nodig is voor woningbouw, landbouw en natuur. Hooguit 20 hectare is nog mogelijk denken wij.”
Tegenstanders van windenergie opperen dat een kleine kerncentrale dé oplossing zou kunnenzijn . Maar die bouw je volgens de wethouder niet in zes jaar. ,,Daar heb je minstens vijftien tot twintig jaar voor nodig. Dat zou een oplossing op langere termijn kunnen zijn. Om in 2050 de windturbines en de zonnevelden te vervangen.
Kortom: energieneutraliteit zonder windturbines is niet mogelijk.’’
Wij hebben nu eenmaal een kansrijk gebied voor windturbi­nes. Bij clustering van windturbi­nes is de landschap­pe­lij­ke impact geringer
Hans Buijtelaar, Wethouder

Dezelfde tegenstanders vinden dat Wijk met 60 hectare zonneweides voorlopig genoeg heeft gedaan en eerst andere gemeenten aan zet zijn. Maar zo werkt dat niet, meent de wethouder. ,,De provincie zal zeker bij ons langskomen als wij niks doen’’, zegt hij.

,,Wij hebben nu eenmaal een kansrijk gebied voor windturbines. De provincie let ook op gebieden waar clustering van windturbines mogelijk is, zoals bij ons. Want dan is de landschappelijke impact geringer.’’
Industrieterrein Broekweg
Langs het Amsterdam-Rijnkanaal komt waarschijnlijk al een windpark bij de Goyerbrug op grondgebied van Houten. De vergunning hiervoor is afgegeven, de zaak is aanhangig gemaakt bij de Raad van State. De provincie gaat ervan uit dat dit windpark er ondanks bezwaren komt. In het verlengde van deze vier zou dan een rijtje van vijf windturbines tot aan industrieterrein Broekweg kunnen komen.
Ex-wethouder Hans Marchal sprak eerder in het AD uit dat het in het overleg met andere gemeenten ook een kwestie van geven en nemen is. In dat spel zou Wijk volgens hem eerder meer huizen mogen bouwen als zij windturbines wil plaatsen. Wat ook enkele raadsleden hopen. ,,Er is geen deal gesloten met de provincie’’, zegt Buijtelaar beslist.
Het Wijkse college gaat ervan uit dat zijn besluit voor de komst van windturbines ‘stevig zal worden aangevochten’. Met de inwoners van Belangengroep Wijkersloot voorop. De Wijkersloot loopt parallel aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Jarenlang voert
de groep al strijd tegen de vier Houtense windmolens. Nu krijgt zij bovendien vijf windturbines in de ‘achtertuin’.
Pijn verzachten
Buijtelaar zegt de bezwaren te snappen. ,,Hun vrije uitzicht wordt aangetast. Ook ervaren ze andere vormen van hinder. Daar hebben we oog voor. Hoe? Door ervoor te zorgen dat ze niet alleen lasten ondervinden, maar ook lusten doordat een deel van de opbrengst naar inwoners gaat. Zo kun je de pijn niet wegnemen, maar wel verzachten.’’
Burgemeester en wethouders stuiten niet alleen op fel verzet van inwoners. Ook de Wijkse politiek is verdeeld. Minstens drie van de acht partijen in de gemeenteraad zijn faliekant tegen de komst van windturbines: de lokale partijen Lokaal Liberaal, Burgerbelangen en Oprecht, samen goed voor zeven van de negentien raadszetels.
Pikant voor verantwoordelijk VVD-wethouder Buijtelaar is dat hij in deze kwestie lijnrecht staat tegenover de drie raadsleden van Lokaal Liberaal, die kortgeleden hun lidmaatschap van de VVD opzegden.