Klimaatbeleid

Onder het klimaatbeleid vind U informatie van internationale en nationale organisaties met betrekking tot het klimaatbeleid. O.a. de Regionale Energie Strategie (RES), het NLVOW, Noordzeebeleid, Clintel (Climate Intelligence)

De RES U16 is een document waarin staat hoe we in de energieregio U16 de energiestrategie gaan vormgeven. In de energieregio U16 werken we met 16 Utrechtse gemeenten, 4 waterschappen, de provincie Utrecht, Stedin, belanghebbenden en inwoners aan een de RES U16.

30 energieregio’s in Nederland gaan onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. 

De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) komt op voor de belangen van (toekomstige) omwonenden van windparken of windturbines.

Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) is een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid. Belangrijkste doelstelling van CLINTEL is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft.

Nationaal Kritisch Platform Windenergie

De feiten afwegend concludeert het NKPW dat windenergie slechts een verwaarloosbare bijdrage aan de oplossing van onze energie- en klimaatproblemen zal kunnen leveren. Daar staat tegenover dat windturbines afbreuk doen aan de kwaliteit van de open ruimte en het landschap, ernstige effecten heeft op de woon- en leefomgeving van omwonenden, en zeer veel gemeenschapsgeld kost.

Dit memo betreft het PlanMER windturbinebepalingen leefomgeving(1) en dient ter onderbouwing van
een zienswijze naar aanleiding van het Ontwerpbesluit Windturbines Leefomgeving.Het memo is geschreven in samenhang met de  Onzekerheid rond een B/R-curve, onderdeel van een recent
verzoek aan RIVM om rectificatie van passages uit de Factsheet gezondheidseffecten van wind
turbinegeluid (RIVM, 2021 (2). Het verzoek tot rectificatie betreft een incorrecte weergave van
onderzoek door TNO en WHO, waarnaar ook in het PlanMER wordt verwezen(3).

De Groene Rekenkamer heeft tot doel het kritisch doorrekenen van overheidsbeleid op de gebieden natuur, milieu, klimaat, gezondheid en energie om de kosteneffectiviteit van de besteding van belastingmiddelen te bepalen uitgaande van de beste natuurwetenschappelijke en economische inzichten 

Climategate is een discussieplatform op het gebied van natuur, milieu, energie, duurzaamheid, ecologie en wetenschap